zondag 18 april 2010

Meneer, u mag daar niet staan!

Dalfsen - Ommen
Het is vandaag een soort thuiswedstrijd, we lopen het traject Ommen - Dalfsen. Omdat Pa Spoor wat onderhoud moest plegen aan het baanvak werden door de NS bussen ingezet. De eerste ging al om acht uur en eerlijk gezegt was ons dat te laat. We hebben daarom besloten om de route in omgekeerde richting te lopen en beginnen dus in Dalfsen. Het is iedeaal omdat we geen auto's mee hoeven. Als we over de brug met de blauwe bogen fietsen hangt er een lage mist over de Vecht. De fietsen stallen we bij het station en gaan vol goede moed op stap. Heerlijk om weer eens te lopen. Wat zouden we deze dag voor bijzonders tegenkomen. De zon doet heftig zijn best om de kou te verdrijven. Erik gooit een balletje op. Een van de favoriete bezigheden tijdens de wandeling is klootschieten. Een nare bijkomstigheid is dat ze een vrij goede schutkleur hebben en dat ze niet kunnen drijven. Dus als u een balletje vindt! In de Marswetering heeft een zwaan zijn nest gemaakt en zit rustig te broeden.


Af en toe een boerderij met geel-rode, groen omrande luiken die deel uit maakt van het Landgoed Rechteren, even later zien we in de verte het kasteel liggen. We lopen door een prachtig stukje bos met hoge beuken. Als we de marswetering weer zijn overgestoken komen we bij het spoor. Twee platte karren staan al op de rails en behendig plaatst de kraanmachinist zijn kraan dwars op de weg. Een as met "treinwielen" zakt naar beneden en na wat bijsturen ook de achteras. De kraan is ineens "locomotief" geworden. Er worden dwarsliggers vervangen. Natuurlijk sta ik weer op de verkeerde plaats.


Weer krijgen we een stukje bos en lopen daarna richting Hessum langs een vogelrijk gebied met oude vechtarmen. Tussen de weilanden door komen we bij de stuw van Vilsteren. Daar steken we, na een kopje koffie, de vecht over.


Door een bos met veel geurig naaldhout komen we langs een nat stuk land en steken even later de Hessenweg over. Een stukje bos met riante optrekjes. Even later staan we weer voor de verkeersader Hardenberg - Zwolle. Als we die overgestoken hebben zijn we weer in de vechtdelta aanbeland. Daar lopen we langs het boerenerf, de locatie waar van 1406 - 1836 een oude Havezathe (Arendshorst) stond. We hebben er niets van gemerkt. De natuur is hier schitterend. Een oude vechtarm en verder op bij een boerderij een ooievaar die in de tuin, of daar net voor naar voedsel zoekt. Op het nest, hoog op een paal, zit het vrouwtje. Weer moeten we de Hessenweg oversteken en na een lang recht stuk komen we bij de N48 aan. Volgens het boekje moeten we hier oversteken en daarna Ommen in. Zonder dat we er erg in hebben gaan we rechts en komen bij de Varsenerdijk. Dan maar vanaf deze kant Ommen in. Bij het station aangekomen kopen we een treinkaartje en wachten op de stopbus naar Dalfsen. Die vertrekt pas als de trein uit Emmen binnengekomen is.

Geen opmerkingen: